Co vytváří domov?

Co vytváří domov?

Kladete si otázku, co vytváří domov? Pokud si myslíte, že luxusní nábytek či přepychový dům, jste bohužel na omylu. Jistě, je důležité mít kde bydlet. Ale možná, že dítě, které žije s milujícími rodiči v pronajatém bytě druhé kategorie je šťastnější než dítě jedináček, které žije v luxusním mezaninovém bytě a rodiče vídá jen o víkendech. Stará se o něho totiž chůva. Myslíte si, že pravý domov vytváří luxus, kterým je dítě zahrnuto? Dítě má na co si jen vzpomene, špičkový mobil, špičkovou televizi v dětském pokoji, špičkové nejmodernější oblečení. Ale bohužel nemá špičkovou péči svých rodičů – matky a otce.těhotná žena s dítětem.jpg
Možná, že tohle dítě zrovna závidí kamarádům „obyčejný“ život, když vidí, že táta jeho spolužáka jen tak se svým synem honí míč po hřišti. Spolu se smějí, táta svého syna chválí a je na něho hrdý, jaké ten jeho kluk dělá kličky a jak to umí s míčem. Luxusnímu dítěti je to líto. Chůva fotbal hrát neumí. Chůva není matka, ani otec.
Domov tvoří milující rodina. Milující matka a otec, který se dokáže postarat o rodinu jak materiálně, tak i fyzicky. Dítě ví, že se má kam uchýlit o radu, o pomoc, neváhá zajít za rodiči, když potřebuje poradit a pomoci. Dítě svým rodičům bezmezně věří a ví, že ho mají rádi. Jsou spolu, když spolu být mají.  O jeho jmeninách, narozeninách, jdou spolu oslavit do cukrárny první vstup do školy, jezdí spolu na dovolenou, oslaví spolu maturitu, jsou prostě SPOLU. Rodiče nevynahrazují dítěti to, že s ním netráví čas a nemají na něho čas – penězi.šťastné dítě se svým otcem, štěstí a radost.jpg
Není až takové umění vytvořit dítěti domov. Je to vlastně jednoduché.Láska.  Pokud je mezi rodiči a dětmi přítomná láska a dítě vyrůstá v láskyplné rodině, není větší vklad do života. A nelze ho vynahradit žádnými penězi.
Vytvořte svým dětem bezpečný domov, věnujte svému dítěti bezpodmínečnou lásku – stejnou, jakou cítí přirozeně dítě vůči vám – vůči svým rodičům.