Módní extrémy

Módní extrémy

Bizarnosti v módním světě však zdaleka nejsou jenom dávnou minulostí, i dnes se najdou trendy, které jdou proti logice fungování lidského těla. Neuvěřitelné je, že některé z těchto šílených modelů se vracejí stále a znova do dámských šatníků, jakkoli byly v minulosti několikrát vyhozeny. Teď mluvíme právě o korzetu.
červenočerné šaty
·         Tělo jako ve svěráku
Spodní prádlo začalo být běžným až někdy v 16. století, a to ve Francii. Tehdy ještě nebyl tak nebezpečný, nebránil jim v pohybu ani nezpevňoval jejich tělo tak, až dámy málem nemohly ani dýchat. Tento volný střih se změnil v devatenáctém století, mohl za to kult štíhlého pasu. Navzdory tomu, že lékaři dámy z vysoké společnosti varovali, že korzety způsobují stlačování vnitřností a žeber, že hrozí ztráta vědomí, mají neblahý vliv na játra a trávicí trakt. Tento trend zmizel z šatníků dam až ve 30. letech, avšak už v letech 60. zase dominoval, ačkoli v mnohem příjemnější podobě.

·         Empír
Ani tato doba nebyla k dámám nijak něžná. Byly v módě mušelínové šaty. Ty byly z příliš lehkého materiálu a ženy často trpěly zápalem plic z prochlazení.

·         Baroko
To je období těsně sepnutého korzetu a napnuté kuželovité sukně. Aby byl „outfit“ ještě nepohodlnější, dámy si k němu přidávaly okruží na krk. Výsledkem byl škrobený, ale důstojný pohyb, jelikož v tomto oděvu se dalo pohybovat jenom velmi těžko.
barokní šaty
·         Chopines
Pod tímto slovem se skrývá název pro boty na platformě, která byla vysoká až padesát centimetrů. Byly oblíbené hlavně mezi patnáctým a sedmnáctým stoletím. Platilo, že čím vyšší platformu máte, tím výše postavená jste žena. Bylo na to sice třeba dostatečného zvyku a většinou se dámy pohybovaly pouze za opory svých služebných, ale eventuálně se v nich dalo poměrně dobře chodit a dokonce také tančit. Tyto boty mohly být i praktické, jelikož ve městech nebyla kanalizace běžná.