Jak poznat alergii na lepek

Jak poznat alergii na lepek

Celiakie je autoimunitní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku, které se projevuje celou řadou trávicích obtíží. Zpočátku vás ani nemusí napadnout, že tyto problémy způsobuje právě lepek. Jedná se o bílkovinnou složku obsaženou v obilovinách jako je pšenice, žito, ječmen, oves a špalda. Vlastní imunitní systém po požití takových potravin napadá střevní klky a ničí je.
 Bezlepkové boloňské špagety
Potíže, se kterými se pacienti potýkají, bývají velmi rozličné. Mezi nejčastější příznaky patří nechutenství, plynatost, průjmy, zácpy, koliky, bolesti břicha a křeče. U dětí se celiakie často objevuje po ukončení kojení a započetí konzumace potravin s lepkem. U dospělých bývají symptomy doprovázeny celkovou únavou, vyčerpáním a depresivními či úzkostnými stavy. Správnou diagnózu dokáže odhalit speciální krevní test. Nemoc bývá mnohdy dědičná, proto se doporučuje nechat vyšetřit i další rodinné příslušníky, kteří o svém problému nemusí mít doposud tušení.
 
Pokud lékař diagnostikuje celiakii, musí pacient po zbytek svého života dodržovat bezlepkovou dietu. Přechodem na bezlepkovou stravu dochází zpravidla k velkému zlepšení a vymizení většiny příznaků. Zpočátku se zdá, že se lepek nachází všude, a některé celiaky může dráždit i stopové množství. V tom případě je bezpodmínečně nutné sledovat složení všech potravin. Naštěstí dnes už je nabídka bezlepkových potravin dost široká a dostupná i v běžném supermarketu a lidé s takovým postižením je mohou bez obav konzumovat. Svoje oblíbené těstoviny či chléb s pomazánkou si tedy můžete klidně dopřát.
 Bezlepkový chléb
Nebyla-li vám potvrzena celiakie, a přesto trpíte výše uvedenými příznaky, můžete pociťovat přecitlivělost na lepek. Míra tolerance k této složce bývá velmi individuální. Pokud máte podezření, že vám obilné produkty nesvědčí, zkuste je na měsíc vynechat a uvidíte, zda to přinese nějaké změny. Bezlepkovou dietu však není v tomto případě nutné dodržovat bezvýhradně a celoživotně.